Viinimatka idylliseen Alsaceen 2021

Virpi Sorvisto 11.11.2021

Lokakuussa pääsimme toteuttamaan, vihdoin, odotetun viinimatkan Ranskaan Alsacen viinialueelle. Tunnelma jo lentokentällä oli poikkeuksellinen, lähes kaikille tämä oli ensimmäinen lomamatka ulkomaille pandemian alkamisen jälkeen. Lensimme Zürichiin mistä matka jatkui tilauskuljetuksella Ranskaan, Colmariin. Sveitsin viranomaiset vaativat etukäteen täytetyn sähköisen henkilötietolomakkeen, jossa vakuutetaan henkilön olevan rokotettu tai että hänellä on negatiivinen testitulos. Maahantulon yhteydessä todistuksia tarkistetaan satunnaisesti.

Meillä kaikilla oli ns. koronapassi ladattuna puhelimelle tai tulostettuna paperille, osalla molemmat. Tulostettu versiokin on oikein kätevä, sen saa nopeasti esiin näytettäväksi, koronapassia kysyttiin matkan aikana usein.

Tunnelma Alsacen viinialueella oli rauhallinen jopa leppoisa, mistään ei voinut aistia Covid-19 viruksen tuomia ongelmia saatikka sitä että sää ei ollut kohdellut kasvukauden aikana viinitarhoja kovinkaan lempeästi. Sadonkorjuu oli lopuillaan, meidän lisäksi katukuvassa ja ravintoloissa näkyi lähinnä paikallisia tai ranskalaisia matkailijoista. Maskit ihmisten kasvoilla kertoivat, että elämme poikkeavissa oloissa. Ravintoloihin pääsi sisään ainoastaan näyttämällä koronapassin, maskin sai ottaa kasvoilta vasta pöydässä.

Lauantai-iltapäivänä Colmarin idyllinen keskusta täyttyi paikallisista, kadut vilisivät iloisia ja vapautuneita ranskalaisia, osalla maskit osalla ei, mutta kahviloihin tai ravintoloihin ei ollut menemistä ilman koronapassia, kellonajasta riippumatta.    

Matka sujui mielestäni paremmin kuin hyvin, vallitsevat olosuhteet eivät aiheuttaneet mitään ylimääräistä jännitettä. Eräs asiakas totesikin Zürichin lentokentälle palattuamme että matkalla on tullut naurettua erityisen paljon. Vaikka meillä oli paljon nauruntäyteisiä hetkiä uskon että se oli osittain myös helpotusta,  matkustaa voi edelleen. Ja mikä tärkeintä, Alsacen monipuolinen viinitarjonta on yhä vertaansa vailla. Harvassa ovat ne viinialueet joilla yksi viinitila saa tarhansa tuottamaan niin monien rypälelajikkeiden avulla erilaisia viinejä.